12.02.2016 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Важливо! З 1 квітня в Україні запровадять обов’язкову абонплату для населення, яке споживає газ

Українців  зобов’яжуть платити щомісячну абонплату за газ.

Завдяки новаціям можуть знизити основні тарифи на блакитне паливо. Щомісячна плата за наявності газової плити становитиме 17 грн, а за наявності ще й газового котла – 29 грн. Плата буде обов’язковою, навіть якщо споживач узагалі не користувався газом. Про таку ініціативу заявив голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв.

Це абонплата – за користування газовими мережами і ця норма прописана у новому законодавстві. Водночас обіцяють, що здешевшають основні тарифи на газ для населення, тобто з ціни приберуть складову “на перекачування”: за даними Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вона дорівнює 10,4% від “літньої” ціни (7,2 грн/куб. м), або 75 копійок. Тобто газ має подешевшати до 2,85 грн/куб. м узимку (нині – 3,6 грн) і до 6,45 грн улітку. Абонплата передбачена законом “Про ринок газу”, який набрав чинності в жовтні цього року.

“Абонплата – європейська практика. Вона вигідна тим, хто опалює будинки газом (зараз 200 куб. м коштують 720 грн, а з абонплатою буде 599 грн). Але вдарить по кишені власників газових плит, які не мають лічильників: їм доведеться платити в місяць не 21 грн/особу, а 38 грн.
Социальные комментарии Cackle