17.01.2017 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Це корисно, але не всім: Лікарі пояснили, як правильно пірнати в ополонку

Це корисно, але не всім: Лікарі пояснили, як правильно пірнати в ополонку

19 січня, на Водохреще, сотні відчайдухів пірнають у крижану воду. Купаються в йорданській водиці і затяті моржі,і тіхто жодного разу не занурювався взимкуАдже в народі кажутьщо йорданське купання корисне не лише для тіла, а й для душі. А що думають медики? Чи й справді всім корисне таке купання? Про це газета Експрес розпитує Олеся Огірка, лікаря-кардіолога, та Наталію Похмурську-Гудим, сімейного лікаря-терапевта.

- Перед тим як занурюватися, люди задумуються, як краще це робити: різко стрибати чи входити у воду поступово. А як же правильно?

Н. Похмурська-Гудим: -- Якщо ви пірнаєте вперше, то занурюватися варто не різко, а поступово. Якщо ж ви загартовані, то можна стрибати й одразу занурюватись. Щоправда, треба надягати шапочку для купання, щоб не намочити волосся і таким чином не переохолодитися.

- А що ж відбувається з нашим організмом, коли пірнаємо морозної пори?

 О. Огірко: -- Пірнання у холодну воду -- це передовсім різка зміна температури, а отже, надзвичайно сильний стрес для людського організму. У кров викидається велика кількість гормонів. Це своєю чергою викликає різкий спазм судин по всьому тілу, у тому числі й судин, що живлять серце. Для когось це стане дуже корисним, збадьорить, зміцнить імунітет. Але комусь може і зашкодити -- аж до розвитку інфаркту чи інсульту. У моїй практиці був випадок, коли 23-річний хлопець, спортсмен, після забігу стрибнув у холодну воду. Його привезли з інфарктом. Хоча до цього хвороб він не мав.

- То кому протипоказано стрибати в ополонку?

О. Огірко: -- Пірнати можна не всім. Приміром, людям, які мають будь-які судинні та серцеві захворювання, не слід жартувати з цим.

НПохмурська-Гудим: -- Не можна також пірнати тиму кого діабетатеросклерозхронічні хвороби нирокзапальніневритизапалення суглобіва також хронічні захворювання дихальних шляхів.

Які вікові обмеження?

О. Огірко: -- Усе залежить від індивідуальних особливостей організму. Не рекомендую пірнати в ополонку тим, кому за 50. Тим паче, якщо до цього вони такого не практикували. Мушу зазначити, що непідготовленим людям пірнати небезпечно в будь-якому віці.

- Як саме готувати свій організм?

О. Огірко: -- Якщо у вас немає протипоказів для моржування, то починати обливатися потрібно ще в теплу пору року. Спершу слід обливати ноги. Температура води має різнитися з температурою повітря на 1 -- 2 градуси. Раджу спочатку чергувати холодну воду із теплою.

- А як діяти, щоб не застудитися, після того, як уже скупався у холодній воді?

Н. Похмурська-Гудим: -- Після таких процедур, а особливо коли йдеться про пірнання в ополонку, треба обов’язково розтертися жорстким рушником, перебратися в теплий сухий одяг і випити гарячого чаю. Добре пити чай з шипшиною -- у ньому багато вітаміну С -- або ж з імбиром та лимоном. На голову слід обов'язково надягти шапку.

- Часто, аби зігрітись після морозного купання, люди перехиляють чарку горілки...

Н. Похмурська-Гудим: -- Алкоголь знижує чутливість, а це збільшує імовірність того, що людина переохолодиться. Тому не варто цього робити. Не рекомедують також чай з малини, який спричиняє потовиділення.

Тетяна ХОРОНЖУК, слухач Академії практичної журналістики ім. Марка Твена

Социальные комментарии Cackle