31.07.2015 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Три мільйони українців хочуть на заробітки за кордон: Які країни вибирають (Опитування)

Плани виїхати на роботу за кордон найближчим часом є у 8% громадян України (3 млн осіб), про що свідчать дані опитування, проведеного компанією GFK Ukraine за запитом Міжнародної організації з міграції (МОМ).

Згідно з результатами опитування, чоловіків серед бажаючих працювати за кордоном приблизно в 2 рази більше, ніж жінок.

34% опитаних не проти працевлаштування за кордоном, але предметно про це поки не думали.

Одночасно відсоток українців, які не розглядають можливість виїзду на заробітки за кордон, скоротився з 55% (2011 р) до 44%.

Що стосується основних країн призначення трудової міграції, привабливість Росії скоротилася з 18% у 2011 році до 12% в поточному році, Польщі – зросла з 7% в 2006 році до 30%.

Перше місце в рейтингу привабливості з Польщею ділить Німеччина, на другому місці – Італія (там хочуть працювати 19% потенційних трудових мігрантів). За ними йдуть США (15%), Велика Британія і Росія (по 12%), Канада і Чехія (по 11%).

Крім того, кількість українців, які бажають працювати за кордоном неофіційно, різко зросла з 28% в 2011 році майже до 41% на момент нинішнього опитування.

“Це тривожна тенденція. Ми також бачимо різке зростання кількості людей, які готові прийняти ризиковані пропозиції з працевлаштування за кордоном. Сьогодні 21% потенційних трудових мігрантів з України погодилися б заради роботи в іншій країні перетнути кордон нелегально або працювати під замком або віддати свій паспорт роботодавцю “, – повідомив глава представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Манфред Профазі.

За його словами, результати дослідження відображають вплив економічної кризи і конфлікту на сході України на міграційні настрої українців.

Важкі життєві умови багатьох українців роблять їх більш лояльними до прийняття ризикованих пропозицій працевлаштування за кордоном і згодою на умови роботи, на які вони в іншій ситуації ніколи б не погодилися.

Опитування проводилося в лютому-березні поточного року, опитано 2087 респондентів старше 15 років на території, підконтрольній України.
Социальные комментарии Cackle