15.01.2018 Україна Розмір шрифту: [+] [-]

Старт медреформи: які новації отримали українці

Старт медреформи: які новації отримали українці

Українці мають декілька місяців аби визначитися, з яким лікарем вони підпишуть договір, та ознайомитися з переліком гарантованих медичних послуг. 

У 2018 році розпочалася реформа охорони здоров'я на первинній ланці медичної допомоги (сімейні лікарі, дільничні педіатри та дільничні терапевти). Реформа вторинної і третинної ланки (вузькі спеціалісти та стаціонари) почнеться у 2019-2020 роках.

Що це означає. Кожному українцю буде необхідно підписати декларацію з сімейним лікарем, якого він обере. Після цього пацієнт зможе розраховувати на конкретний перелік медичних послуг, відповідно до Порядку надання первинної медичної допомоги. В той час лікар та заклад охорони здоров'я будуть отримувати фінансування в залежності від кількості пацієнтів, що підпишуть декларацію.

Декларацію можна буде підписати починаючи з весни-літа 2018 року в залежності від готовності регіонів, МОЗ та Національної служби здоров'я України. Але вже зараз українці можуть розпочати пошук лікаря, з яким вони підпишуть декларацію. Лікарі не зможуть відмовити жодному пацієнту у підписанні декларації, але вони будуть обмежені двома тисячами пацієнтами. Це доволі велика кількість, але лікарі, що користуються довірою пацієнтів, швидко виберуть ліміт.

Важливо, що як і в 2017 році, так і в 2018-му продовжує діяти програма Доступні ліки. За програмою можна отримати безкоштовно або з мінімальною доплатою ліки від серцево-судинних захворювань, діабету та бронхіальної астми.

Також важливо, що з 2018 року з місцевих бюджетів будуть фінансуватись закупівлі лише лікарських засобів з Національного переліку основних лікарських засобів. Ця новація має збільшити рівень забезпечення закладів охорони здоров'я основними лікарськими засобами.

Євген Гончар, 

експерт РПР і член громадської ради при Міністерстві охорони здоров'я України. 

Социальные комментарии Cackle