01.04.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

З 1 квітня стартує урядова програма «Безкоштовні ліки» - і це не жарт!

З 1 квітня стартує  урядова програма «Безкоштовні ліки»  -  і це не жарт!

З думкою про пацієнтів! В Україні із 1 квітня  набирає обертів  програма «Доступні ліки». Суть медичної новації  проста - пацієнти зможуть отримати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або ж з незначною доплатою за них. Медична новинка, яку запроваджує Кабмін,  має реалізовуватися в усіх містах та містечках України без винятку. Як виглядатиме вона на практиці пояснив головний лікар Трускавецької міської лікарні  Ігор Стасик. За словами медика, щоб отримати медикаменти безкоштовно, пацієнту найперше слід звернутися до лікаря первинної ланки допомоги (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) та отримати від них рецепт з червоною печаткою

 - Це означатиме, що аптека має видати ліки хворому безоплатно, оскільки кошти аптеці за них відшкодує держава. Якщо запропоновані ліки , які є у наявності, з найдешевших аналогів, пацієнту не дуже підходять і він хоче їхній дорожчий аналог, то у такому випадку він сплачуватиме їхню різницю у ціні, - наголосив пан Стасик.

Також за словами головного медика курортного міста , у рецепті на отримання безкоштовних ліків, медики вказуватимуть не назву медичного препарату, а його хімічну формулу, або ж іншими словами діючу речовину. Відтак саме за нею  аптеки і шукатимуть, що у них є з цих ліків в наявності і то з дешевших аналогів.

Щоб отримати безкоштовні медикаменти у правильному  місці – пацієнтам слід шукати аптеки, які підтримують цю програму стосовно безкоштовних ліків та уклали відповідну угоду із ТМЛ на відшкодування  їм коштів. Такі аптеки матимуть відповідний значок та інформацію про це . Як пояснив Ігор Стасик, наразі у Трускавці тільки 3 аптеки виявили зацікавлення працювати за програмою «Доступні ліки». Це аптеки – «Фармако», «Планета здоров’я»  та ще одна аптека , що знаходиться на продуктовому ринку курортного міста. Як запевняє Ігор Стасик, це , звісно, невеличка  крапля в морі, тому  хотілося б, що б аптек, які видаватимуть безкоштовні ліки хворим у Трускавці таки було більше. Зважаючи на це наразі інтенсивно тривають перемовини із керівниками аптечних управлінь міста, яких закликають долучатися до нового проекту. 

 - Головний аргумент аптек, які поки що не готові реалізувати у себе програму безкоштовних ліків, побоювання, що їм сумлінно та своєчасно не відшкодовуватимуть  кошти за видані медикаменти. Оскільки подібна програма діяла вже у 2012 році, це був пілотний проект, на якому, на жаль,  «погоріли» деякі аптеки, - повідомив пан Стасик. А нині обовязок відшкодування покладений на Департамент охорони здоров’я ЛОДА.

Як пояснив головний медик Трускавця, категорії захворювань, які підпали під урядову новацію «Доступні ліки» обрали не випадково. Пан Стасик каже: « Пріоритетність надали лікуванню хвороб, які чи не найбільше  впливають на показники смертності населення або ж суттєво знижують якість життя пацієнта, однак  ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Тому цим шансом має скористатися кожен».  

Медики  наголошують, допоки  нову медичну програму на всі  100% втілять у життя необхідно трохи часу, оскільки практика показує, що у перші дні все працює далеко не ідеально. Тому і закликають трускавчан мати терпіння та розуміння.

Наталя ЗЕЛЕНА

ліки+.jpg

Социальные комментарии Cackle