01.10.2015 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Вшанування Героїв УПА у Трускавці матиме гіркий присмак передвиборчої провокації, вчиненої висуванцем від «Самопомочі»

Такий невтішний висновок зробили громадські діячі, запрошені до участі у засіданні архітектурно-містобудівної ради, на розгляд якої було винесено ескіз пам’ятного знака Героям УПА.

Планується, що він буде встановлений у Трускавці 14 жовтня на свято Покрова пресвятої Богородиці, яке в Україні відзначають як релігійне та національне.

Так голова міської громадської організації «Рада старійшин» Борис Кривко зазначив: мені шкода, що така величава подія у Трускавці, як вшанування полеглих героїв, матиме неприємний осад після провокації, що цьому передувала. Процес увіковічнення пам’яті українців, які пережили страшні часи совєтських репресій, повинен бути шляхетним. А не відбуватися комуністичними методами, коли без жодних законних підстав та обговорення з громадою один з претендентів 6 на посаду міського голови дозволяє собі руйнувати символічну могилу-курган. У таких важливих справах політичні амбіції не можна ставити на перше місце, - сказав Борис Кривко.

Станичний ОУН-УПА Роман Малярчин також назвав метод встановлення пам’ятного знаку героям УПА, до якого вдається горе-кандидат,  більшовицьким. Пан Роман висловив нерозуміння й позиції настоятеля храму Покрови Пресвятої Богородиці о. Володимира - за ввіреною йому парафією закріплено територію, прилеглу до могили героїв УПА. «Церква не повинна підтримувати тих, у кого патріотизм проявляється виключно перед виборами», - переконаний станичний УПА.

Нагадаємо, що  могилу-курган, насипану на початку 90-х років минулого століття національно свідомими трускавчанами на місці, де були поховані вояки УПА, було зруйновано 22 вересня без відома міської влади та громади. Шокуюча новина сколихнула усе місто. Правоохоронні органи  відкрили провадження - з’ясувалося, що акт вандалізму здійснив депутат міської ради трьох скликань, висуванець від «Самопомочі» на посаду міського голови  Трускавця Андрій Кульчинський. У відповідь на запитання журналістів, які досліджували тему стосовно причин грубого порушенням ним процедури, передбаченої чинним законодавством,  Андрій Кульчинський  безапеляційним тоном заявив: « Ви що, які там дозволи? Час підпирає».

Коли ця подія отримала потужний резонанс – негативну оцінку ганебним діям кандидата від «Самопомочі» висловили шановані і знані люди у Трускавці, Кульчинський продемонстрував абсолютну неспроможність нести відповідальність за свої рішення. Пан головлікар міської лікарні обов’язки  ініціатора спорудження  монументу делегував о. Володимиру Бондарчуку, не з’явившись на засідання містобудівної ради.

А регіоналівські медіа,намагаючись врятувати рештки «підмоченої» репутації Кульчинського, роздмухали істерію навколо питання спорудження пам’ятника, обвинувачуючи трускавецьку владу у вчиненні спротиву благим намірам новоспеченого мецената, який перед самісінькими виборами вирішив «ощасливити» громаду міста щедрим дарунком.

Проте усі ці закиди виявилися черговими провокаційними фальшивками. Пам’ятний знак Героям УПА у  Трускавці буде споруджено за максимального сприяння міської влади. Учора представники архітектурно-містобудівної ради погодили ескіз пам’ятника, внісши пропозицію: доповнити його проектом облаштування прилеглої території. Цьому передувало створення розпорядженням міського голови комісії  з розгляду питання по встановленню монументу у відповідь на прохання настоятеля церкви о. Володимира. Найближчим часом буде скликане позачергове засідання виконавчого комітету Трускавецької міської ради, на якому розглядатиметься рішення про надання дозволу  на встановлення пам’ятного знаку. Так у рекордно стислі терміни завдяки конструктивній позиції міської влади питання встановлення пам’ятного знака Героям УПА у Трускавці отримає своє вирішення, що унеможливить спекулювання на цій темі.
Социальные комментарии Cackle