07.09.2015 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Трускавець здобув перемогу у довготривалій тарифній війні з дрогобицьким водоканалом

Минулого тижня Уряд ухвалив рішення, яке припиняє практику застосування єдиного тарифу на водопостачання та водовідведення.

Більше року влада Трускавця спільно з керівництвом міського водоканалу вела надзвичайно потужну роботу щодо захисту населення міста від несправедливих тарифів, затверджених Національною комісією, яка здійснює регулювання у сфері комунальних послуг. Рішення про значне зростання цін було прийняте 1 липня минулого року, коли Нацкомісія на основі розрахунків, поданих дрогобицьким водоканалом, встановила єдиний тариф на водопостачання та водовідведення для усіх категорій споживачів, позбавивши трускавецьке підприємство статусу надавача послуг. На практиці це означало, що трускавчани змушені були б відшкодовувати всі витрати КП «Дрогобичводоканал» на забезпечення водою споживачів Стебника, Дрогобича та населених пунктів Дрогобицького району. А також інвестиційну складову дрогобицького водоканалу на свій розвиток та навіть обслуговування водозабору у селі Уріж, до якого Трускавець взагалі не має жодного відношення. Тобто помірний тариф для свого споживача Дрогобич отримував за рахунок завищеного тарифу для трускавчан. 

З таким рішенням Нацкомісії категорично не погодилися ні Трускавецька міська рада, ні керівництво міського водоканалу. І,захищаючи інтереси трускавецької громади, звернулися в Антимонопольний комітет України зі скаргою, на яку ця державна інституція відреагувала і надала відповідним державним комісіям обов’язкові для розгляду рекомендації. Паралельно розпочалися судові процеси з оскарження рішення Нацкомісії. 

Варто наголосити, що трускавецький водоканал першим підняв на державному рівні питання врегулювання тарифів на водопостачання та водовідведення. Вимога Трускавця стосовно удосконалення механізму їх формування отримала підтримку від ще 150 водоканалів країни, керівники яких були одностайними – єдиний тариф для усіх категорій споживачів є неефективним та несправедливим, адже паралізує діяльність водопостачальних підприємств, призводить до загострення соціальної напруги серед населення, завдає водоканалам, оптовим споживачам, мільйонних збитків. На основі пропозицій Трускавця експерти Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробили проект Постанови Кабміну про врегулювання тарифної політики у сфері водопостачання. 

Необхідність постанови визнали і погодили її проект: НКРЕКП, Антимонопольний комітет, Мінфін, Мінекономрозвитку та інші. 

Проте ухвалення Постанови затягувалося, й трускавецький водоканал опинився у надзвичайно скрутній ситуації. Дрогобич нараховував підприємству неіснуючі борги, які безуспішно намагався стягнути через суди, у мас-медіа нагніталася істерія, до якої було залучено депутатський корпус міста Котермака та «експертів» на кшталт Кондзьолки. Особливо вправлявся у провокаційних, брехливих публікаціях регіоналівський сайт «Трускавецький вісник»: на керівництво трускавецького водоканалу сипалися безглузді обвинувачення у намаганні довести підприємство до банкрутства, ба більше – у … зриві водопостачання усього регіону. 

Але керівництво міста-курорту спільно з очільниками водоканалу не відступали від обрано шляху, виборюючи право трускавчан на справедливі тарифи. 

-Ми заручились підтримкою народних депутатів: у травні до Кабміну звернулись 28 представників міжфракційного парламентського об’єднання «Львівщина» з проханням пришвидшити ухвалення постанови, - розповів виконавчий директор ТзОВ «Трускавецький водоканал» Петро Іванишин. – Велися перемовини з усіма міністерствами, дуже активно у цьому напрямку працював міський голова Руслан Козир, який мав зустрічі у міністерствах економіки, фінансів, юстиції. Руслан Ярославович також ініціював звернення до лідерів фракцій провладної коаліції у Верховній Раді, до прем’єр-міністра України, яке підтримали керівники міст та водоканалів України з Львівської, Київської, Дніпропетровської, Черкаської, Рівненської, Харківської, Одеської, Запорізької областей. У цьому зверненні, зокрема, зазначено: у випадку зволікання з прийняттям Постанови попереджаємо про відповідальність уряду у лобіюванні інтересів монополістів та загостренні соціальної напруги. 

-Це була цілеспрямована системна діяльність, - продовжує Петро Іванишин, демонструючи громіздку папку, у якій підшито сотні листів та звернень в інстанції усіх рівнів. – Впродовж останнього часу відчутною була підтримка голови Львівської ОДА Олега Синютки, за що ми йому надзвичайно вдячні. Тож маємо першу перемогу, а далі через суди вимагатимемо у Кабміну компенсації для підприємства за неправильно встановлений тариф. 

До слова, саме Петро Іванишин відіграв вирішальну роль у прийнятті трускавецьким водоканалом рішення щодо відстоювання справедливих тарифів для своїх споживачів. У той час він прийшов працювати на підприємство виконавчим директором, і, заручившись допомогою міської влади, ініціював звернення в Антимонопольний комітет та оскарження постанови Нацкомісії. Підприємство, за свідченнями його працівників, без підтримки керівництва міста не наважилось би судитися з державою. 

Згодом, за активної участі Петра Іванишина було зроблено ще один важливий крок – відновлено експлуатацію питного водосховища, що значно зменшило залежність міста-курорту від Дрогобича. Одне слово, усі ділянки роботи трускавецького водоканалу активізувалися саме з запровадженням на наполягання керівництва Трускавця посади виконавчого директора «Трускавецького водоканалу», який водночас є представником міської ради на цьому підприємстві. А, отже, дбає у першу чергу за інтереси громади. 

Що стосується питання кінцевих тарифів на воду для трускавчан, то наразі воно залишається відкритим, але однозначно, що тарифи відтепер не зростатимуть так стрімко і практично не відрізнятимуться від цін для споживачів дрогобицького водоканалу. Постанова, ухвалена Урядом, це – перший крок до перемоги у боротьбі з місцевим монополістом. Добре, що Трускавецька міська рада не стала осторонь проблем свого водопостачального підприємства. Та й трускавецькому водоканалу не відмовиш у наполегливості віднайти правду і справедливість. І спільними зусиллями інтереси громади міста відстояли. 

-Місцева влада відтепер матиме інструмент для зменшення тарифів на водопостачання. Адже те, що більш-менш було прийнятним у великих містах, на рівні маленьких міст та селищ працювало просто неефективно. Причому сплачували за цю неефективність кінцеві споживачі зі своєї власної кишені, - так прокоментував прийняття Постанови Уряду міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. 

За словами урядовця, це рішення – яскраве свідчення того, що Уряд рухається у системі координат децентралізації, віддаючи максимум повноважень та інструментів на місця. На важливості формування тарифної політики підприємств органами місцевого самоврядування неодноразового наголошував й міський голова Трускавця Руслан Козир, наполегливо і послідовно вимагаючи перевести стосунки суб’єктів господарювання – трускавецького і дрогобицького водоканалів – у правове поле. 
Социальные комментарии Cackle