13.03.2015 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Сергiю Шевчуку вiдкрито меморiальну дошку

Сьогодні, 12 березня, у Трускавці на стіні НВК «Школа-гімназія №2» відкрито меморіальну дошку старшому лейтенанту Сергієві Шевчуку. Воїн-герой навчався в цій школі, був командиром 2-го взводу 9-ї роти 3-го батальйону 25-ї повітряно-десантної бригади. 17 серпня 2014 року воїн загинув у бою з терористами в с. Нижня Кринка Макіївського району Донецької області. За вірність військовій присязі, стійкість і мужність Сергія Шевчука нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно.

Відкрили пам’ятний знак мати Сергія Шевчука Надія Василівна і його брат Віталій, освятив меморіальну дошку отець–декан Петро Івасівка. Під час цієї урочистої церемонії виступив міський голова Руслан Козир. Він подякував матері Надії Василівні Шевчук за виховання сина патріотом України. «Ми вшановуємо величного лицаря українського духу, який поклав свою голову за нашу з вами свободу, - наголосив міський голова. – І ми завжди маємо пам’ятати, що Сергій наш Герой, і ми зробимо все можливе аби гідно продовжити справу новітніх наших українських героїв».

Директор школи Роман Гудзеляк зачитав уривок твору Сергія Шевчука, який вдалося відшукати в архівах школи: «Битва за щастя й волю України. Особливо страшною була Велика Вітчизняна війна, яка забрала життя багатьох мільйонів українців, та й не тільки українців. Щоб цього не сталося, щоб мир завжди панував на планеті, і потрібно берегти, охороняти, захищати Вітчизну. Минають роки, змінюється життя. Але не треба забувати про те, що можуть знайтися заздрісники, здатні напасти на нашу землю, намагаючись знищити її, знищити нас. І тоді вже кожен повинен вирішити для себе, чи потрібно йому ставати на захист рідної Батьківщини, чи йому байдуже. Я вважаю, що найперший наш обов’язок – бути вірними захисниками своєї землі, здатними у будь-яких обставинах підставити плече допомоги, навіть якщо від нас вимагатимуть наше життя. Віддати життя заради волі Батьківщини – це найвище щастя для справжніх патріотів. Тому кожен юнак повинен пройти військову підготовку, щоб вміти будь-якої хвилини захистити Вітчизну, аби вона знову не перетворилася на зневажену рабиню. Не потрібно відмовлятися від служби в армії, бо це не тільки підготовка справжніх бійців, а й чудова життєва підготовка. Особливо важлива служба на кордонах. Це означає, що за прикордонниками простяглась уся країна, яку потрібно оберігати. Нехай мирно плюскотить ріка, нехай тиша буде така, що навіть чутно, як повзуть мурахи по землі, нехай не здригається листя на кущах – все одно потрібно бути напоготові. Я вірю, що прийде час, коли всі люди стануть братами, і тоді відпаде необхідність повсякчасно бути на сторожі, відчуваючи небезпеку. Дуже хочеться щоб нарешті усі люди планети Земля зрозуміли, що основне – це мир у всьому світі, це вселюдська любов. А ще – безмежна любов до рідної землі, яка ніколи не зрадить тебе, навіть якщо тобі раптом доведеться її покинути. Тому треба зробити так, щоб і вона ніколи не могла назвати тебе зрадником, а тільки захисником, щирим, міцним, справжнім патріотом. Щоб вона пишалася тобою, як пишалася багатьма нашими предками, сміливими й безкорисливими...»

Сьогодні Трускавець, де жив і вчився Герой, Борислав, де він родився, вся українська земля, яку він любив, пишається Сергієм Шевчуком. Він тепер у граніті, він тепер є живою легендою, яку переповідали на сумних урочистостях школярі.

Учениця Марія: Він не вибирав собі шляхів принишклості, коли можна перечекати, пересидіти – він пішов один з перших боронити… тебе і мене. І у його вчинку було стільки простої щирості, непоказної мужності, просто як син, брат, чоловік і тато пішов визволяти свій край. Пішов, щоб повернутися до нас пам’яттю, прикладом, гарячим смутком і згустком віри, незламної віри у нашу перемогу. Бо його життя – це жертва в ім’я розквіту і розвитку, щоб ми на краплю стали кращими для Неї,нашої держави, яку так нещадно топче чобіт ворога...

Учень Назар: Сергій Шевчук - не герой, бо це до болю мало, він той вогонь, який волею Господньою запалитись має у кожному сердечку кожного учня нашої школи і породити невгасиме полум’я тисяч героїв, які пам’ятатимуть, що Україна понад усе. Не маємо права бути іншими, бо одна хороша людина – Сергій Шевчук – заплатила за це своїм життям…

Направду – Герої не вмирають! 

https://www.youtube.com/watch?v=99-oFdtnMRg
Социальные комментарии Cackle