28.07.2016 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

План об’єднаної громади, нав’язуваний Трускавцю, є аферою

До такого висновку дійшли учасники круглого столу, який відбувся у міській раді
Питання щодо створення об’єднаної територіальної громади з центром у Трускавці викликало бурхливу дискусію під час заходу, організованого представниками львівського регіонального відділення Асоціації міст України. Участь у круглому столі  взяли громадські активісти та депутати Трускавця, сільські голови  Модрич, Станелі, Уличного та Доброгостова. Самі ці села та Орів Сколіського району відповідно до перспективного плану, який презентував кілька місяців тому в  Офісі реформ Львівської ОДА трускавецький мер Кульчинський, й повинні об’єднатися в у рамках проведення  реформи з децентралізації. Наскільки самодостатньою буде новостворена громада та що чекатиме на наше місто-курорт, яке після об’єднання нестиме відповідальність за інфраструктуру, розвиток, утримання соціальних об’єктів долучених територій, й намагалися з’ясувати учасники  круглого столу.
До слова, це було перше публічне обговорення ризиків об’єднаної громади Трускавця  – досі міський голова Кульчинський, не дивлячись на пропозиції громадських організацій, усіляко уникав спілкування з трускавчанами щодо проблем її формування. Тож варто подякувати доповідачам Асоціації міст України вже за те, що вони спричинилися до переведення цього процесу у публічну площину. Щодо озвучених цифр, то вони наступні: новостворена громада збільшиться на 10 тис. мешканців, 60% податку з доходів фізичних осіб залишатиметься у місцевому бюджеті прогнозований профіцит якого складатиме близько 40 млн. грн., сільські ради додадуть до загального бюджету  лише 5-10% надходжень. Тобто Трускавець по-добросусідські ділитиметься з  селами своїми доходами, аби досягти так званого вирівнювання – обрахунку надходжень на одного мешканця об’єднаної громади.
Чи вигідний такий розподіл мешканцям міста-курорту? – запитував у доповідачів депутат від КУНу Роман Бучкович. Держава декларує свою підтримку  новоствореним адміністративним одиницям, проте, виглядає на те, що викликів буде значно більше, аніж інвестицій, які, за словами Андрія Кульчинського, золотим дощем падатимуть на Трускавець.
Чи готові трускавчани віддавати для розвитку інших територій ресурс, який нині заробляє місто? Хто запитав у підприємців міста-курорту, чи згідні вони, аби частину сплачуваних ними податків, скеровували не на потреби Трускавця? Чому Трускавець має взяти на себе невластиві йому функції й вирішувати проблеми територій, які держава вирішити не спромоглася?
Самі ці запитання озвучив у своєму виступі міський голова Трускавця 2010-2015 р.р. Руслан Козир.  
-Запевнення про те, що об’єднана територіальна громада дозволить притягнути до себе інвестора – це велика омана, бо сьогодні політична і економічна ситуація в Україні не дозволяє цього робити, - наголосив Руслан Ярославович. – Об’єднана територіальна громада у тому вигляді, у якому вона представлена перспективним планом, є великою аферою, експериментом над людьми. Сьогодні для Трускавця найбільш вигідним планом розвитку є Генеральний план, затверджений у 2011 році, який передбачає збільшення території майже утричі.
Руслан Козир також зазначив, що питання децентралізації лежить на плечах місцевих громад, і саме громади мають приймати рішення, як діяти. Думку щодо формату об’єднання треба запитати у сільських громад й у трускавчан, чого не робить нині діяча міська влада.

Цю місію взяла на себе громадська організація «Рада міста», керівник якої Леся Дідик під час проведення круглого столу висловила пропозицію скликати у Трускавці громадські слухання щодо перспектив об’єднання до 31 серпня. Ця пропозиція була підтримана більшістю присутніх.

Дарина КРАВЕЦ

Повне відео з заходу


Социальные комментарии Cackle