24.04.2018 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Медики Трускавця здійснили унікальну лапароскопічну операцію: видалили нирку та жовчний міхур

Медики Трускавця здійснили унікальну лапароскопічну операцію: видалили нирку та жовчний міхур

Пацієнткою трускавецьких медиків стала 52-річна українка за походженням, яка вже кілька років мешкає у США. Історія жінки вражає – під час її відпочинку у Трускавці в одному із місцевих санаторіїв у неї при обстеженні виявили гній у нирці та скерували на повне медичне дообстеження в лікарню. Як розповів головний медик Трускавецької міської лікарні, уролог їхнього медичного закладу діагноз - лівобічний термінальний гідронефроз - у пацієнтки таки підтвердив. «Жінці було запропоновано зробити дренаж, пацієнтка погодилася. Однак гостро постало питання про проведення в найближчий час операції по видаленню органа, який уже не виконував свою важливу функцію в організмі», - наголошує пан Стасик. Відпустивши пацієнтку на місяць додому із нею узгодили час проведення майбутньої лапароскопічної операції. «Так як пацієнтка мала проблеми ще й з жовчним міхурем було прийнято рішення за одним разом робити подвійну операцію – із видалення лівої нирки та жовчного міхура».

У зазначений час, 21 квітня, із США жінка прибула повторно в Трускавець. Операція лапароскопічним методом тривала 4,5 години. Перший етап операції взяли на себе хірурги Богдан Куцик та Володимир Кулина – вони видалили хворий жовчний міхур. Відтак естафету від хірургів прийняли урологи - зав. урологічним відділенням лікарні Ігор Деркач та уролог Михайло Босак, які видалили пацієнтці ліву нирку. Усі втручання проходили за допомогою лапароскопу, тож хірургічна агресія була зведена до мінімуму. На тілі пацієнта після такої операції залишаються маленькі, довжиною в сантиметр сліди, а не шрами. Слід зазначити, що увесь операційний процес у Трускавці проходив під пильним оком та контролем завідувача урологічним відділенням Львівської обласної клінічної лікарні, доцента кафедри урології Львівського медичного університету ім.Данила Галицького Романа Шеремета. Наразі пацієнтка перебуває під наглядом медиків та проходить так званий післяопераційний етап. 

- Уже за кілька годин після операції пацієнтка ходила та почувається зараз відмінно. Каже, що задоволена як сервісом у нашому медичному закладі, так і приємно вражена професіоналізмом медиків у Трускавці, - зазначає пан Стасик. 

За словами головного медика курортного міста, за лапароскопічними операціями майбутнє – оскільки такі втручання є нетравматичними для людини, на третю добу після операції хворі йдуть додому, днів через 20 можуть приступати до роботу. «Якщо оперувати відкритим методом — пацієнт місяць-півтора перебуває на лікарняному, тож порівняйте переваги», - зауважує медик. 

Додамо,лапароскопічна операція — це операція на внутрішніх органах через невеличкі розрізи. До черевної порожнини проникають спеціальним оптичним приладом — лапароскопом. Це трубка, яка має систему лінз і приєднана до відеокамери. Відеокамера виводиться на монітор. Через розрізи вводяться також мініатюрні хірургічні інструменти. Хірург оперує та бачить операційне поле на екрані монітора.Якщо після відкритої операції пацієнт змушений , тривалий час, лежати без руху, щоб не розійшлися шви, то при лапароскопії відновний процес проходить значно швидше.

Наталя Зелена

Социальные комментарии Cackle