22.03.2017 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Екс-очільник трускавецьких регіоналів позивається до «Джерел Трускавця»

Екс-очільник трускавецьких регіоналів позивається до «Джерел Трускавця»

Лев Грицак вимагає від журналістів 50 тис. грн. морального відшкодування

Роздратування в екс-мера Трускавця викликала публікація «Яке їхало, таке і здибало: ображений на трускавчан регіонал публічно заявив про підтримку висуванця від «Самопомочі». http://djerela.com.ua/analitics/yake-khalo-take-y-zdibal Вона була оприлюднена у жовтні 2015 року напередодні виборів до місцевих рад. Основний меседж статті - Лев Грицак обрав Андрія Кульчинського своїм ставлеником на посаду міського голови Трускавця. З цим твердженням одіозний екс-мер абсолютно погодився, оскільки у своєму позові не оскаржував. Як і той факт, що наглядним прикладом його корупційних оборудок  може слугувати історія продажу 30 жовтня 2010 року, за день до виборів, які поставили крапку у політичній кар’єрі Грицака, продуктового ринку, що на вул. Стебницькій.

Не спростовує екс-мер Трускавця і такі твердження, висловлені у статті: «Взагалі спроба Лева Грицака відбілити своє політичне реноме справляє жалюгідне враження – трускавчани знають, якими насправді є його внесок у розвиток міста. Загальновідомим є той факт, що маючи у 2007-2010 роках більше 100 млн. гривень надходжень до міського бюджету розвитку, екс-мер та його команда жодного стратегічного питання у Трускавці не вирішили: ні водопостачання, ні ремонту доріг, ні енергетичної безпеки. Більше того, після восьмирічного «господарювання», значно примноживши статки родини, до яких додалися ресторани, ринки, земельні ділянки, мережа рекламоносіїв, Лев Ярославович залишив місту неабиякі борги. Кажуть, що під завісу свого мерства Грицак умудрився закласти навіть службову автівку, розкішну «Тойоту-Авалон», діючи за принципом: після мене – хоч потоп».

Натомість Лев Грицак називає відвертою брехнею наступний уривок з публікації:

«Надходження до міської казни у період керування екс-мера забезпечувалися завдяки тотальному розпродажу майна та землі трускавецької громади. Без відома Лева Грицака жоден клаптик не продавався й не надавався в оренду, бо він мав право візувати усі рішення, які виносились на сесії міськради. Як стверджують депутати тодішнього скликання – землі розпродувалися абияк, хаотично, інколи значно нижче ринкових цін. Визначальним чинником у цьому процесі був зиск для власної кишені міського голови. На проведення земельних аукціонів Грицак наклав табу. Адже відкриті торги мерові були не вигідні – тоді ж усі виручені кошти надходили б у трускавецьку скарбницю, а як же «заслужений» відкат від вдячних покупців? Тобто відбувався банальний дерибан, через який місто недоотримало шалених коштів. Це – справжня епопея, яку не описати й на кількох газетних шпальтах. Наведемо лише найбільш показові приклади оборудок та підкилимних домовленостей колишнього очільника міста, які проливають світло на методи його «діяльності».

Так потужний резонанс мала історія з продажем земельної ділянки для санаторію «Карпати», де Лев Грицак був головним лікарем до періоду свого мерства, і де керує нині. Кажуть, що більшою частиною активів цієї оздоровниці володіє саме він, тому й «по-батьківськи» завжди опікувався своїм закладом. Депутати розповідають: у проекті рішення сесії навмисне неправильно була вказана площа прилеглої до санаторію ділянки - землевпорядники отримали вказівку у 10 разів її зменшити. Кому поставили не там, де треба і замість більш як 5 га землі було зазначено - 0, 55876 га. Ділянка дісталася «Карпатам» по 37,4 грн. за квадратний метр, що вдвічі дешевше за експертну грошову оцінку землі. Кома коштувала міському бюджету понад 2 млн. гривень!»

проектрішсес.jpg

У своєму позові Лев Грицак стверджує, що ця інформація є недостовірною і її поширення ганьбить його честь, гідність та ділову репутацію. Інтереси керівника санаторію «Карпати» у суді представляє адвокат Наталя Потічна. Засідання, яке відбулося 21 березня, розпочалося з дискусії щодо тлумачення терміну «табу». Пані Наталя пропонувала свою версію – на її думку це означає  «нуль». Тобто, якщо з понад 250 земельних ділянок, які були відчужені за каденції Лева Грицака ( 2002-2010 р. р.) шляхом викупу лише одна була продана через аукціон – це не може, на її переконання, вважатися накладанням вето.

Окрім того пані Наталя переконана, що невірно вказана площа виключно землі «Карпат» серед семи ділянок, перелік яких було внесено до проекту рішення сесії, є технічною помилкою. Жодних застережень у неї не викликає і найнижча експертно грошова оцінка ділянок цього санаторію. Хоча у цьому ж рішенні сесії, для прикладу, вартість 1 кв. м землі  ЗАТ «Турбота» на вул. Данилишиних, 50а, яка знаходиться у такій же зоні  й має аналогічне цільове призначення - обслуговування лікувального корпусу санаторію – була встановлена у розмірі 52, 59 грн. Ще така цікава деталь - експерту оцінку двох різних за цільовим призначенням земельних ділянок «Карпат»: одна з яких дотична до корпусів санаторію, а інша до будівлі насосної, було об’єднано і виведено одну так би мовити середньоарифметичну вартість. Таке оцінювання, яке здійснювала експертна група «Богдан», що зажила собі сумнівної репутації, зрозуміло, викликає чимало запитань.

експоц.jpg

Що стосується фактів, викладених у статті, то вони є результатом ґрунтовного журналістського розслідування - відібраних інтерв’ю у депутатів міськради минулих скликань, аналізу рішень сесій та публікацій у ЗМІ. Це переконливо довів у судовому засідання адвокат редактора «Джерел Трускавця» Юрій Крамар. І підтвердив голова «Асоціації підприємців та роботодавців Трускавця», депутат міськради ( 2006-2010 р. р.) Петро Іванишин, який надав покази у якості свідка. Петро Кирилович наголосив, що рішення про продаж землі «Карпатам» , де Лев Грицак був почесним директором і водночас міським головою Трускавця, сьогодні вважалась би корупційним правопорушенням за наявності конфлікту інтересів. Петро Іванишин заявив на закид Потічної про начебто відсутність доказів отриманого зиску екс-мером від дерибану ресурсу трускавецької громади, що неодноразово звертався в правоохоронні структури з цього приводу. Чому не було реакції? Відповідь Грицак озвучив у своїй книзі "Дерева моєї долі», де повідомив, що після того, як він вступив у лави Партії регіонів – кримінальні провадження за фактами його протиправних дій були закриті.

Докладніше про перебіг судового засідання у нашому відео сюжеті.

Ольга КУЦ


Социальные комментарии Cackle