27.05.2016 Трускавець Розмір шрифту: [+] [-]

Депутату – так! Підприємцю – ні! Політична розправа від трускавецької влади

Кульчинський та депутати дали "зелене світло" своєму колезі для будівництва багатоквартирного будинку, вкотре відмовивши в аналогічному рішенні підприємцю

Під час чергового засідання сесії міської ради трускавецький мер Кульчинський та підконтрольна йому частина народних обранців продемонстрували,  що приймаючи рішення, діють не у правовому полі, а керуються чинниками, у яких присутня корупційна та політична складові. Показовою щодо цього  є епопея із затвердженням містобудівної документації «Детальний план території на вул. Бориславській, 28», яка днями отримала своє продовження.

стародуб0.jpg

Це питання на початку засідання запропонував включити до порядку денного представник КУНу Роман Бучкович, проте воно не набрало необхідної кількості голосів.  Чим й спровокувало гарячу дискусію у залі - Володимир Куц, який має намір звести на  своїй приватній землі житловий будинок, публічно обвинуватив трускавецького мера  у вчиненні тиску на депутатів  та блокуванні з політичних мотивів його підприємницької діяльності. Жодних інших підстав для цього немає, адже підприємець пройшов усю процедуру затвердження проектно-кошторисної документації: розробником детального плану є Державний інституту проектування міст «Містопроект», який має 50-річний досвід щодо містобудівної та проектної документації всіх рівнів. Це підприємство розробляло Генеральний план Трускавця, тож з усією упевненістю можна стверджувати, що проектно-кошторисна документація будівництва житлового будинку на вул. Бориславській, 28 виконана на фаховому рівні. Документ пройшов процедуру громадських слухань, проектанти двічі приїздили до Трускавця на засідання, де ґрунтовно відповіли на усі запитання депутатів та громадян. Проект рішення про затвердження цього документи розглянула депутатська комісія з питань землекористування, містобудування та благоустрою, його завірили відповідні служби та посадовці міськради. П’ятого квітня проект розглянули на сесії, ухваливши рішення «Про затвердження містобудівної документації «Детальний план території в районі вул. Бориславської, 28 у м. Трускавці», за яке проголосували 17 депутатів: Роман Бучкович, Василь Вовчанський, Богдан Габшій, Святослав Грабовський, Зоряна Домбровська, Олег  Карпин, Іванна Кенц-Березюк, Андрі Кісак, Михайло Кіселичник, Михайло Малащак, Мирослав Мицько, Юрій Наконечний, Наталя Пономаренко, Олена Савченко, Микола Сеньків, Анатолій Стародуб, Руслан Цехмейстер.

Проте трускавецький мер своїм розпорядженням  11 квітня  наклав вето на це рішення сесії. Розпорядження  є незаконним,  оскільки Андрій Кульчинський  видав його з порушенням терміну, визначено у Регламенті трускавецької міськради, й покладався на нібито недотримання забудівником вимог протипожежної безпеки, яке спростував начальник Трускавецького МВ ГУ ДСНС України у Львівській області Микола Лучковський. Розпорядження, яке не мало обґрунтування, депутати вимагали скасувати - міський голова не відреагував, він наполіг, аби ветоване рішення ще раз винесли на розгляд сесії.

Є усі підстави стверджувати, що Кульчинський чинив тиск на депутатів, аби під час повторного голосування про затвердження Детального плану на вул. Бориславській, 28 вони вдруге  не підтримали цей документ. В  інтерв’ю «Джерелам Трускавця» висуванець від «Самопомочі» Василь Тимчишак мимоволі  зізнався, що він та його колеги були «запрошені» з цього приводу до мера на зустріч, опісля якої поміняли свою думку. У результаті -  вдруге за теж саме рішення стосовно Детального плану на Бориславській, 28 проголосувало лише 5 народних обранців: Микола Сеньків, Роман Бучкович, Андрій Кісак, Руслан Цехмейстер, Юрій Яворський.  Ці депутати мають принципову відповідальну позицію, яку продемонстрували і під час останнього засідання сесії. Так з подачі Миколи Сеньківа до порядку денного все ж внесли питання підприємця Володимира Куца. На пропозицію Юрія Яворського його розглянули у блоці з іншими питаннями щодо ухвалення містобудівної документації.  Йшлося про затвердження детального плану території на вул. Мазепи, 5 для спорудження шестиповерхового багатоквартирного будинку з приміщеннями комерційного призначення та підземним автопаркінгом, до якого має стосунок депутат Анатолій Стародуб. Будівництво вестиметься у такій же зоні житлової забудови, визначеній Генеральним планом Трускавця, як і в підприємця Володимира Куца. Питання Стародуба було проголосоване швидко, без жодних застережень чи з’ясовування деталей  будівництва. Так само злагоджено депутати внесли зміни до Детального плану будівництва на вул. Довженка, 2, збільшивши кількість поверхів з чотирьох до шести. І ці будівлі трускавецький не називав висотками.  

Натомість, коли дійшла черга до розгляду Детального плану на вул. Бориславській, 28 – Кульчинський вдався до погроз, попередивши, що знову накладе вето, якщо буде підтримане це рішення. Найбільш полохливі депутати, аби не впасти у немилість до пана мера  не придумали нічого іншого, як просто втекти з зали: так вчинили Анатолій Стародуб, Михайло Малащак, Михайло Кіселичник.  Надзвичайно «конструктивну»  позицію зайняли депутати від «Громадянської позиції»: Ігор Стасик, Іван Герльовський, Андрій Степаненко - вони не наважилися піти всупереч волі свого партійного боса Тараса Матолича, який, єдиний, двічі проголосував проти затвердження документації для будівництва на вул. Бориславській. Подейкують, що саме цей безробітний депутат й надоумив міського голову накласти вето.  

Рішення вкотре провалили –  рівно ж таке питання, як по депутату Стародубу, заблоковане. Є усі підстави стверджувати, що міський голова вдається до переслідування підприємця Володимира Куца з політичних мотивів. Депутати трускавецької міської ради, не піддавайтеся на шантаж  Кульчинського, ви є представниками громади міста – тож дійте в її інтересах. Трускавець потребує інвестицій – їх готові вкладати місцеві підприємці: і Стародуб, і Куц мають однакові права для реалізації своїх  бізнес-проектів.

Леся ДІДИК



Социальные комментарии Cackle